Apa khabar?? Rindu kat semua org...
Smlam petang saya tak tulis apa2 pun sbb saya masih lagi stress...SETAN betul SETAN kan??? Suka sgt susahkan hati manusia...Tapiii...
Hari ni saya dah OK...I am backkkkk...haha
Hari ni saya nak cerita tentang cili. Hah?? Cili?? Ada apa dgn cili?? Saya sukaaaa cili...
ini nama nya cili besar...
bukan cili boh atau cili giling hahaha...
Semua org suka cili kan?? Majoriti kalo makan nasik, xde sambal blacan, xde masak merah, x kick kan...?? Banyak lah jasa cili ni pada kita. Saya kalo mkn nasik, xde cili, umpama hidup tak berertiiii...hihihi
Tapi, kena ingat, cili jgk blh menyebabkan buasir. Skarang, saya nak bgtau petua elak buasir...Petua ni, didatangkan khas dari selatan Thai nu (Narathiwat) oleh mak sepupu saya berbelas tahun yg lampau...Ohh saya ada sdare mare kat negara yg org suke suki mengamuk tu?? Sebelah Mok Yoh ialah dari sawadikap tu...Sebab tu mata saya tak berapa nak beso kannnn...Cukup stakat itu...sambung len kali...
Untuk elakkan buasir, cili besar atau cili kecik, haruslah dipotong tangkainya sebelum digunakan utuk memasak. Tapiiiii....jangan dipotong tampuknya...paham dok?? isyyy...tu pun payah paham!
nampak?? potong tangkai je...
tampuk ijo tu jgn dibuang...
Pastu boleh la diblend atau ditumbuk sesuai untuk semua acara ok...hihi...
Ada plak yg tnye jap gi, abis tu bijik dia xyah buang ke?? Kan bijik dia penyebab buasir...
Tepuk dada tanye selera...senang! Kalo korang rajin, korang buang lah bijik dia pastu baru masak...
Tapi, setakat idup saya hari ini, setelah mengamalkan petua ni sekian lama, tanpa buang bijiknye, alhamdulillah saya sihat je...Ada khasiat pada tampuk dia yg kita xtahu...
Saya nak menjahit sesuatu kejap...(sesuatu?? misteri gle kan?? akakaka)
Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...
Wassalam...
No comments:
Post a Comment