advertisment

Friday, April 29, 2011

Masa presentation org menguap...


Assalamualaikum...

Ini adelah percubaan ke 119 kali saya meng-connet internet via berukbeng Celcom... Bengkak sungguh perasaan saya...umpama ditumbuk buku 5...cisss...Saya bayar bil ontime...apesal putus2 je nih???

Sabar...

Tajuk malam ni manusia2 sekalian ialah, pernah tak masa kite/awak semua melakukan aktiviti presentation, terdapat segelintir manusia yg kurang oksigen?? Maksud kurang oksigen di sini ialah merujuk kepada manusia2 yg MENGUAP masa kita bercakap kat depan tu...

Dulu kat Uitm, selalu time presentation je saya dah set dalam otak saya. Group si Senah mesti boring...Jadi, saya dah ready la. Ayat pertama dia cakap saya dah menguap hehe...jahat kan?? Tapi, bila time saya kena present, kalo ade manusia yg menguap je terus saye tanye...Tak best ke suare saya sampai akak menguap??? Terkial2 akak tu jawab, "eh, eh taklah...akak tidur lewat malam tadi..." hahaha...Keji...


Saya nak bagi petua untuk gagalkan misi menguap dalam majlis penting...

Bila rasa nak menguap je, cepat2 gigit manje lidah sendiri. Saya sebut LIDAH SENDIRI ya...Jgn birah2 nak gigit lidah org lain pulak!!! Lidah tu perlu digigit sikit je. Dan yg paling penting masa gigit tu hendaklah dilakukan dgn mulut tertutup. Tak payah la jelir lidah panjang2 keluar dan gigit! Tu bodo namanya...Ce terai time nak tidur karang...Gerenti menjadi punye...Saye dah amalkan lame...Sebab tu saya nampak anggun je kat mana2, walaupun ngantuk nak mati hehe...ceeeewwaaahhh!!!

Selamat malam...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...




Semalam, memang dia tak datang...


Assalamualaikum...

Semalam petang saya sedikit stress...

Sebab anak murid saya yg dihalau mak dia lepas dapat laki baru tu, tak datang sekolah. Saya masuk je ke kelas 2 Mutiara, saya tengok dia takde... Stress!

Tapi, mungkin dia betul2 demam dan tak sihat kan?? Saya sebenarnya nak interview dia banyak lagi soalan cepu berlian...Dah dia x datang semalam, terbantut la niat saya tu...Frust!

Harapan saya semoga dia datang hari ni...

Saya rindu nak tgk muka dia yg comel...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Thursday, April 28, 2011

Asam Pedas Pekat...


Assalamualaikum...

Hanya tinggal beberapa saat utk saya menulis...

Lunch yg saya tapau hari ni ialah Asam Pedas Pekat... Kenapa pekat??? Sebab saya suke gulai berlemak guna santan...tapi dah hari2 makan santan kang gebuuuuuu la pulak saye ni. Oleh yg demikian, saya buat asam pedas yg pekat ni supaya saya rasa saya telan gulai bersantan hehe...

Bahan2 dia saya pakai hentam je...Ape ade kat dapur je saya bubuh...Tipu! Tadi pagi saya ke Tg Api beli ikan tenggiri hehe...

Oh, tinggal 35 saat je lagi ni...

Bahan2nye adelah bawang beso 3 labu, ikan tenggiri 2 keping, bawang putih 2 ulas yg gemuk, halia 1 inci + 1/2 inci, daun kesum, cili kering kisar, bendi, asam jawa, gula, garam, aji...

Tumis bawang yg dah diblend dgn halia...garing je masukkan cili kisar, garingkan lagi, taruk air sekerat mug, bio dia garing btl...Masuk air asam jawa, air 3 mug dan bio je dia sorang2 atas dapur... bila dia dah blup blup blup, masukkan segala bahan penyedap rasa dan daun kesum...pastu masukkan ikan dan bio je dia lame dgn api kecik...Tujuannye, bio daging ikan tu menjadi sedikit lembut...Tapi mmg lame la saya bio kan dia sorang2 kat dapur...Sampai saya siap gosok baju batik Terengganu nak pakai jap lagi ni...Last skali, masuk bendi...

Dah siap, tutup api dan bio dalam periuk...Sebab ape kena bio lagi??? Tak de sebab ape2 pun, sebab panas dan saya malas ceduk letak dalam mangkuk lagi hehe...

Sila terai kawan2...Rajin2 lah ke dapur ya...

Jumpa lagi nnt...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Wednesday, April 27, 2011

Mak dapat laki baru, anak dengan laki lama dia perambat!!!


Assalamualaikum...

Hari ni saya hangen!!!

Saya masuk kelas 2 Mutiara, ada budak lelaki sedang menangis teresak-esak. Kawan2 kata dia demam. Saya ke meja dia dan pegang kepala dan tangan dia. Saya kata, "tak demam pun..."

Saya mula mengajar mcm biasa. Budak tu duk sob sob sob...Saya kesian sebab dia bukan nakal dan jauh sekali bangsa yg suke menimbulkan haru biru dalam kelas. Saya panggil dia ke depan. Saya tanya dia, pening kepala ke?? Pada saat itu, saya menggosok belakang badan dia...Dia dengan sebak yg bersarang di dada, terus banjirrrrr...Rasa nak peluk je, sedih! Tapi kang masuk paper frontpage "Guru Mencabul Murid Darjah 2". Mati!!!

Saya bgtau dia, saya akan call mak dia skarang. Dia tiba2 je hulur tangan dan cakap, "Tak nak! Tak nak!" Eh eh...??? Apepasal??? Bulan Januari dulu mak dia rajin tggu dia belajar sebab dia ni tak pernah masuk darjah 1... Mak dan ayah dia adelah bukan laki bini lagi... Ayah dia muallaf...

Dengan suara perlahan dan tersekat2, dia ckp..."MAK DAH HALAU SAYA DAN KAKAK..." Kitaorang duduk dengan ayah. Dia bgtau mak dia dah kawin lain...

Saya 400% hangen!!! Ok mcm ni ya mak bangang oi...!!!

Awak dah dapat laki baru, anak2 awak ni semua awak campak sesuka hati la ya?? Kot ye laki baru dapat bagi awak anak baru. Kalo dia mandul, awak mati nnt sape nak doakan awak??? Tu lah, sebab tu orang pompuan yg mati laki jarang kawin lagi. Bila dia kawin jadi gini lah. Lupe anak!

Saya tak tahu apa nak cakap pada dia. Kelemahan saya bila tgk kanak2 menangis...mesti saya join sekali...Saya tahu dia adelah tak demam, cuma dia stress... Saya segera call ayah dia. Suruh ambik bawak balik. Sebelum balik, saya suruh dia janji dengan saya bahawasenya esok dia akan dtg sekolah mcm biasa. Ayat power saya ialah, "Biarlah mak awak tak sayang, Puan Syima sayang awak banyak2..." Tapi betul! Saya ikhlas ni...

Saat itu, dia mula tersenyum. Balik ke meja dia pun dah tak menangis...Tapi saya memang emo. Time rehat pun sedih lagi...Saya membayangkan anak 8 tahun, ape lah yg dia tahu tentang perceraian...Ade mak tmpt bergantung harap dan bermanja, bongok pulak!

Semoga, mak dia segera insaf...dan...kita semua tak mencontohi perangai dia...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Tuesday, April 26, 2011

Gulai Rebah Bangun Ayam


Assalamualaikum...

Menu tapau lunch hari ni adelah gulai rebah bangun ayam. Saya pertama kali try ni... Biasanya saya guna ikan tenggiri...Oleh kerana sifat ingin tahu saya adelah membuak buak terhadap gulai ini, saya pun test dengan ayam. Kalo sedap, saye telan, kalo x sedap saya curah ke longkang hehe...

Bahan2 utk gulai ini adelah same mcm kite buat dengan ikan... Lengkuas, halia, bawang merah 10 ulas, bawang putih 3 ulas, santan 2rm, cili giling 1 sudu besar, kunyit idup 1 inci... Garam, aji sesedap rase, gula adelah 1/5 sudu besar... Oh ye, asam keping saye campak 1 keping...

Sedap tak eh??? Setakat ni, saya rasa biase je...Boleh la diterima oleh tekak saye ni...Tapi, saya belum makan dengan nasik lagi. Sampai kat skolah karang baru saya makan dan menikmati dia sesungguh hati...hehe...

Selamat menerai manusia sekalian ya...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Ce ajar sikit mcmana nak...


Assalamualaikum...

Selamat hari Selase...

Hari ni tak elok potong kuku...nnt penyakit masuk ikut kuku yg baru dipotong tu... Tak pcaye??? Tak pcaye sudahhhh!!!

Hari ni, masuk hari ke 3, jiran saya menumbuk menatang ape ntah le...Seawal 6.15 pagi... tang tang tang...Nak bergegar otak saya mendengarnye...

Pertama skali, bukan xleh menumbuk, tumbuklah ape pun awak nak tumbuk sebab tu adelah rumah awak...TAPIIIIIII...

a) Boleh tak pakai blender???
b) Boleh tak lapik bontot lesung tu ngan kain buruk???
c) Boleh tak menumbuk lewat sikit???
d) Boleh tak jangan menumbuk atas table top???

Semua ni grenti akan menambahkan dosa saya pada jiran. Kalo rumah banglo xpe la nak tumbuk 24 jam tanpa henti pun... atau nak menumbuk sejak jam 12 mlm sampai dinihari pun... Tapi dah nama pun rumah semi D, jadi pandai2 lah hormat jiran... Saya tahu lah laki awak 2nd boss LHDN...Jgn kerana lesung batu awak suruh laki awak potong cukai saya melampau2 ye...

Skarang ni...masalah saya ialah, mcmana nak bgtau dia yg saya tak gemar bunyi tang tang tang tu pepagi hari???

a) Sms?? "Akak, tumbuk apa ya pagi2 ni?? Abis gegar otak saya...hihi..."
b) Ketuk pintu rumah dia? "Semekom! Boleh brenti menumbuk tak pepagi ni?"
c) Bgtau laki dia? "Abg usop, akak tu numbuk ape ya pepagi?? Kuat betul smpai berkocak air tangki rumah saya ni..."
d) Pesan kat anak dia, "Alif, bgtau umi, pepagi tak yah la menumbuk guna lesung batu tu...pecah tile nnt..."

Mane satu sesuai??? Stress ni...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Monday, April 25, 2011

Laki dia jahat!


Assalamualaikum...

Sedih pagi2 bila baca myMetro...

Mesti laki dia tu panas baran. Atau mat fit. Atau penghidu gam berjaya...

Tak cerdik kerana membiarkan setan menguasai diri dan otak dia...

Saya doakan semoga isteri dia cepat sembuh dan segera mintak cerai...

Juga, semoga polis segera jumpa c bodoh tu dan jailkan dia selama 67 tahun...

Stress!

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...


Sunday, April 24, 2011

Dinner malam ni...


Assalamualaikum...

Selamat malam Isnin...

Malam ni dinner adelah sesuatu yg saya sangat2 tak gemar... Bukan kerana dia tak best, cuma bila makan nasik tu saya suke sesuatu yg mudah utk ditelan. Kalo makan dia tu, kena berhenti suap nasik dan gigit kulit dia yg tebal dan keras, pastu dapat isi plak stakat buat taik gigi je...Makan nasik langsung xrase nikmat! Daripada makan benda bukan jiwa saya, baiklah berlapo hehe...

Ape?? Nak resepi?? Ketam masak bodo cenggini pun nak resepi?? Baiklah, sile salin... Ketam sekilo, bawang besar 2 labu, bawang putih 3 ulas, halia 1 inci, cili besar 2 bijik, serai 2 batang diketuk dan cili giling 1 sudu besar...

Segala jenis bawang, cili idup dan halia adelah diblend kasar. Tumis garing. Bubuh cili giling dan bio garing lagi...campak serai...curah air 2 mug...letak garam, gula, aji secukup rase...bila dia dah gelegak baru taruk ketam. Kacau lebih kurang, tutup kuali tu dan bio le 10 minit...Lepas 10 minit buka tutup kuali dan kacau. Time ni masak dah ketam tu...

Eh, takde letrik la pulak kat sini...Nak buta mata saya menaip dalam gelap ni...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Nama je mempelam siam...tapiiiii...


Assalamualaikum...

Selamat petang Ahad...

Kat belakang rumah rumah saya ade sebatang pokok pelam siam. Alaaa...pelam warna kuning oren yg slalu org jual kat pasar malam tu...Benih dia dulu saye beli kat nursery je... Pelam tu memang manis mcm gula.

Tapi, dah lebih setahun dia tak berbuah! Daun je banyakkkk...Ape awak ingat saya ni beso kan awak supaya saya dapat mamah daun2 awak tu, pokok??? Pokok pelam ringan jiran sebelah rumah daun nya sikit je, tapi buah dia bergayut sana sini dengan sgt lebat. Tapi sebab dia adelah pauh ringan, badan kecik dan masam, semua org adelah tak terliur langsung...

Dulu pun dia pernah buat perangai mcm ni. Tak nak berbuah! c Poziah hangen, dia ambik parang dia takik2 batang pokok tu. Siap cakap suara kuat lagi, Kalau tak nak berbuah, aku tebang! Tak lama pastu dia kuar pucuk. Lame2 adelah buah yg tak sampai 20 bijik. Tu pun ketot2 je...

Semalam kat kenduri, ade pkcik tu bg petua. Kalo pokok pelam tak nak berbuah, kumpulkan daun2 dia yg kering dan luruh tu kat bawah pokok tu. Pastu bako. Hari ni, jam 3 tadi, di saat panas berdiri c Poziah dah buat upacara pembakaran tersebut...

Pas ni, kalo tak berbuah jugak, saya sendiri akan gi tebang dia tu...Bio rase! Derhake! hehe...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Saturday, April 23, 2011

Rentas desa~Meeting staff~Kenduri~Pengsan...


Assalamualaikum...

Selamat petang Sabtu...

Seawal 7 pagi saya ke sekolah sebab ade larian rentas desa utk kanak2 darjah 4,5 dan 6... Saya dan Jenny adelah penjage checkpoint 3... Oleh kerana kanak2 yg berlari adelah tak ramai, jadi masa saya menjadi JAGA di simpang itu adelah skijap je...hehe...Pas tu saye di drfit oleh Jenny ke Balok utk bersarapan pagi, nasik lemak kerang yg ayam bakarnye bapokkkkkk la masinnye...hehe...

Habis mencekik di Balok, balik ke sekolah adelah utk menonton acara penyampaian hadiah. Asek2 rumah merah ngan ijau je menang. Asek2 yg dibagi medal adelah rumah merah ngan ijau. Takde mood ah mcm ni... Tapi...rupe nye, rumah biru tak main lah menang hujung2 okkkkk...diaorang menang top ten berderet, top 5 yg juga mengheret markah yg agak banyak utk rumah sukan masing2...waaaaa weeee...Syabas rumah biru!

Jam 10.30 pagi, semua cikgu adelah berkumpul di bilik meswarat...Gb ni suka meeting...Banyak info dia bagi...tentang pencerapan, tentang lawatan pegawai pendidikan mggu depan, tentang Linus, tentang KSSR...ntah, banyak le lagi...Saya tak fokus mane sbb kurang ade kaitan dengan saye, boleh??? hehe...Saya time meswarat adelah bermain game dengan silentkan volume... Tapi, jgn kata saya tak buat keje okkk... Kerja saye adelah tip top! Tak de ruang utk manusia lain persoalkan kerja2 rasmi saya...

Jam 12 abes meeting, saya dengan rase penat dan lapar tahap rimau nye, mendrift balik rumah. Di barisan hujung lorong rumah saya, di adekan kenduri doa selamat. Jiran saya dapat cucu sulung. c Poziah tukang bace doa...Manusia adelah hampir mencecah 14 juta time tu. Perut saye adelah sangat lapar. Menu dia sangat mengghairahkan perut saye ni...Gulai daging pekat, ayam merah, acar nenas manis dgn biji sawi, sambal tempoyak durian baru, sambal blacan dan ulam2an...

Di tengahri berdiri, dengan perut lapo membuat kan saya rase nak tempikkkkk je...Manusia bertali arus...Bile saye nak dapat nasikkkkkk??? Kalo saye tempik, mesti sume org tercegang dan terhenti semua pergerakan kan??? Boleh la saya mencelah ambik nasi dan lauk...hehe...Tp tu keje gile! Saya masih waras...dan saya beratur macam kat pejabat pos utk ambik nasik...

Sudah mencekik, balik rumah, solat zohor dan ZzZzZzZzZzZz...dengan sangat aman nye...Betape nikmatnye saye rase, bile penat, dapat makan sedap dan free pastu berusaha dengan gigih membiakkan semua lemak yg ade...Syukur alhamdulillah...hehe...

Ni dah nak magrib...Dah lapo smule...Jiran saya ade bagi lauk free...hehe...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...


Friday, April 22, 2011

Hari Jumaat...dannnn...futsal lagi...


Assalamualaikum...

Selamat hari Jumaat malam Sabtu...

Biasa lah di hari Jumaat malam mcm ni, c Poziah akan ada futsal.

Saya adelah sangat penat utk ikut serta. Tapi, kesian c Adam nak main bola...Nak tak nak terpaksalahhhhh ikut dengan hati yg sangattttt tak ikhlas...

Mata saye adelah lagi malas daripada mata kucing Garlfield tu...Nak buat camne ekkk??

Siap makan tadi, c Poziah beli ketam badan itam tu. Ade org jual kat tepi jalan. Katanya ketam nipah. Sekilo plak tu! Ape saye nak buat ngan ketam tu??? Ok ke kalo masak lemak kuning ngan belimbing buluh??? Boleh ke tumis sambal pedas??? Nyonya yg jual tu td kata sedap jika dibuat sup... Sup ketam??? Rasanye seumur idup saye tak pernah telan pun lagi sup ketam tu...Adoiii pening...

Badan penat, otak mula tak leh nak pikir...Tapi, andaikata saya tak ikut dia ke futsal malam ni, dia adelah seorang bapa yg hanya akan sampai ke rumah apebila jam cecah 1.30 pagi...Bolehhh??? Boleh aje dia tu... Kalo saya bebel suh balik cepat sikit dia akan kata, "siap ngeteh balik laaa...". Daripada berdosa ngata laki sdri, baik saya diam je...Ikut dia lah jam brape pun nak balik...JANJIIIII, BALIKKKKK...!!!

Saya nak masuk dalam kete...Malas lah duk lelama sini... Panas! Ceh! Padehal dah siap gune internet free hehe...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...


Saya Benciiiiii Pembunuh Bayi...!!!


Assalamualaikum...

Selamat pagi Jumaat yg penuh berkat ini...

Pagi2 dah sentap! Saya memang akan menyumpah abis2an pade setan2 yg suke buang dan bunuh baby...

Baby tu sejak lahir adelah duduk dgn mak sedara dia ( kakak ayah dia ) sebab ayah dia masuk penjara. Mak dia mai ambik sejak bebrapa bulan lepas. Mak dia yg bangang adelah berumur 24 tahun. Biasanya, kes2 mcm ni, pakwe dia duk rumah jaga baby, dia pegi kerja...

Apa dosa dia??? Baby sekecik itu ibarat pari2 kecil yg sangat comel...yg berjalan jatuh...merengek meminta susu...nak tidur harus didodoi...bukankah satu kenikmatan kita dapat buat semua ni yg bukan setiap hari kita alami nya???

Sungguh #$%^&*@#$% mereka!

Betullah kata orang, dalam rumpun manusia ade binatang...!!!

Saya harus mencari semula mood saya yg hilang...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...


Thursday, April 21, 2011

Supaya kutu beras lari...


Assalamualaikum...

Selamat jam 9.50 malam...

Petua malam ni ialah bagaimana nak halau kutu beras, bubuk, semut daripada menghampiri beras kat dapur kita...

Ambik 4, 5 urat cili kering, campakkan dalam tabung beras kita. Biar je kat situ sampai bila2...Nescaya haiwan2 tu semua takkan berani datang punye...

Kalo nak lagi power, sebelum taruk beras dalam tong tu, taruk cili kering tu dulu. Pastu curah beras. Sebelum tutup, tabur lagi 2, 3 urat cili kering. Sumpah diaorang tak berani datang. Takut pedih mulut kena cili hehe...

Selamat terai ok...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Bodoh!


Assalamualaikum...

Mood baru nak ok pagi ni...bace plak myMetro...

Bodoh sungguh lelaki tu...

Cuba kalau mak sendiri orang pijak2 dan ludah.

Awak suke ke??? Memang awak bodoh!

Saya doakan awak disumpah Malaikat seumur idup!

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...


Wednesday, April 20, 2011

Andai dapat diputarkan waktu...


Assalamualaikum...

Hari yg sgt tak best bagi saya ialah hari ni, Rabu bersamaan 20 April 2011...

Hari ni saya mcm kembali ke zaman dulu kala, gambar hitam putih...dengan langit mendung, saya terbayang mcm2...saya belajar naik basikal, saya panjat pokok jambu depan rumah, saya main congkak bawah rumah nenek, banyak lagi la...Real sangat!

Dalam hidup ni, saya banyak buat silap. Andai dapat diundurkan masa, kembali ke setiap zaman yg ada silap saya, sudah pasti saya akan lebih hati2 supaya kesilapan tu tak terjadi...

Kalau dapat diundurkan waktu, saya akan pastikan saya berjumpa dengan orang yg saya sangat2 sayangi sebelum dia meninggal dunia 2 tahun lepas...Saya cuma dapat bercakap di telefon 4 hari sebelum dia dijemput pulang ke pangkuan Allah swt...Betapa ingin nya saya berjumpa dia...Betapa sungguh ralat di hati kerana tak sempat berjumpa dia...

Saya tak tahu kenapa saya harus sedih hari ni...Tapi, pada yg tahu, bulan ni ialah bulan yg sgt berduka bagi saya sejak 2 tahun lepas...

Banjir dah netbuk saye ni...

Saya harus ke bilik air, buang hingus...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Berani betul diaorang ni!!!


Assalamualaikum...

Selamat Hari Rabu yang baru sudah ujan...

Saya ke halaman myMetro...dan jumpa ni...

Mengapa pelajar2 skarang terlalu berani???

Kerasukan setan kah???

Memang kita sedia maklum bahawa pelajar2 di sekolah menengah adelah besar2 saiz badannya. Yelah dah hampir dewasa dan mengalami krisis identiti...

Adekah mungkin mereka yg terlibat itu, merasakan diri mereka sebagai penjahat mcm dalam filem? Atau mereka selama ini tak cukup makan, jadi bila buat jahat dan polis tangkap, masuk jail dan dapat makan free???

Saya pun tak tahu ape tujuan mereka buat keje jahat tu...

Saya harus sambung tidur...kat luar tu hujan...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...


Tuesday, April 19, 2011

Semoga dia segera insaf...


Assalamualaikum...

Selamat tengahari yg mendung...

Saya baru siap lunch. Makan nasi lauk tapau dari rumah, ayam masak merah, ikan goreng, sayur bayam, sambal tempoyak dan ulam timun...air, teh o ais tanpa gula ya...Sedappppp bersandar sekejap saya ni hehe...

Semalam, ada kawan saya cerita kisah sedih dia. Kawin dgn suami nya sejak belasan tahun yg lampau adelah tak brape digemari oleh c mak mertua. Mggu lepas dia balik kampung. Memang dia kurang mesra dengan mak mertua. Ye lah, dah tahu org tak suka kan, buat apa nak duk dekat2 sgt. Memadai lah ajak makan semeja, bagi duit bulan2, balik kampung skali skala kan...

Kawan saya ni ade anak kecik umur 3 tahun. Masa tu dia baru siap masak tengahari. c anak duduk main2 dengan nenek nya itu. Dia baru nak duduk temankan anak main mainan, c mak mertua boleh kata mcm ni, "Zah, mak tengok anak kau ni mcm bodoh je la..." terus bangun dan turun ke tanah (rumah dia rumah kampung).

Terkejut dan terasa sebak di dada dia. Masa tu dia gagahkan juga senyum pada mak mertua nya...Hilang je mak mertua dari pandangan mata dia, dia peluk anak dia dan menangis sepuas2nya. Masa dia cerita semalam, dengan saya skali banjir...punye lah sedih hati saya bila dengar cerita dia.

Cuba pikir, pernah tak kite dengar orang tua ckp mcm tu??? Saya tobat tak pernah dengar lagi... Biasenya, org tua mane2 pun yg kite jumpa akan ckp, "cerdik budak ni", "geliga otak dia ni", "pandai anak awak ni"...betul???

Saya doakan mak mertua dia segera insaf dan cakaplah yg elok2 je untuk anak2 cucu yg ada...

Oh ya, gmail ni buat saya pening...Setting semua berlari2...Gambar pun xleh upload di tempat saya nak letak...

Fail!!!

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...



Monday, April 18, 2011

Pemandu lelaki hebat sangat ke???

Assalamualaikum...

Selamat jam 9.15 malam...

Hari ni mood saya memang tak brape nak ok sejak pagi lagi. Tapi proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah adelah berlangsungan seperti biase. Takde la pulak budak kena rotan bertalu2 dek kerana saya moody  ya...

Pernah dengar pepatah yg direka khas utk org pompuan kalo bawak kete slow???

Ni mesti pompuan kalo slow gini ni...


On the way nak balik rumah, jam 6.42 minit, 23 saat, saye adelah berade di depan bangunan Kompleks Yayasan Pahang. Di situ, lampu isyarat adelah ijau. Ade 2 lorong. Saye memang semestinye berade di lorong laju, kanan...

Renungkan ya...Ade 4 bijik kerete yg semuanya adelah LELAKI di lorong laju tersebut. Saye nak potong ingatkan dia reti bahase la yg lorong kanan adelah lorong laju...Rupa nye TIDAK! Selamba badak bawak kereta 60 km/j. Saye ikut rapat, masih lagi buat dekkk...

Akhirnya, semua 4 kereta yg dipandu lelaki2 macho petang tadi saya potong menggunakan lane kiri...Yg paling best, kereta ke 4 yg last tu, siap ckp kat telefon dengan gelak berdekah sampai saya boleh nampak semua gigi dia sampai gigi gerham skali mase memotong tu...WTFish!!!

kalo org pompuan tarik seat rapat ke stereng,
mcm2 dikata nye...jakun la, selok la, mcm2.
bile kaum korang bawak kete cenggini, tak pe plak???

Memang hari ni sungguh tak best! Saya doakan agar semua lelaki cukup2 lah pandang rendah pade pemandu wanita...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Gerimis Semalam...

Assalamualaikum...

Mood saya adelah sangat tidak stabil, ditambah dengan cuace mendung menyebabkan mood saye senduuuuuu sepanjang hari ni...


Gerimis Semalam

Dulu kita berduaan
Saling mengasyikkan
Kini kau tiada
Tinggal ku sengsara

Hujan renyai semalaman
Tidak kuhiraukan
Lalu kuterdengar
beduk bersahutan

Gerimispun reda
Angin syahdu bawa berita
Kau telah tiada lagi
Pulang ke hadratnya

Tiada dapat kulihat
dan dengar lagi
Wajah dan kata terakhirmu
Kumeratap pilu

Kelu hati kepasrahan
Kumelangkah longlai
Meninggalkan dikau
Tenang sendirian

Hanya doa kuhulurkan
Dalam tangis derai
Harap dikau tahu
Cintaku padamu

( 1 )
Tiada lagi senyum dan tawa
Meneman kita di saat berdua mesra
Hanya ku sendirian

Dalam gerhana senja menuju
Pusara usungmu di hujung desa
Penuh duka hampa

( ulang 1 )

Lagu ni ialah lagu Sheila Majid...

Saye suke lirik dia...sesuai utk mood senduuuu...


bunge ros pun haruslah takde colour ye...
sebab mood sendu...
hehe...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Malas!

Assalamualaikum...

Saya rase sangat malas hari ni...entah setan pangkat ape la yg gode saya ajak bermalas2an hari ni...Dah la semalam penat tak ingat kemas rumah...

Oleh yg demikian, saya malas nak post ape2 entri hari ni...

Saya nak ucapkan selamat bekerja kepada semua orang yg sedang bekerja...

Kepada semua, saya doakan semoga hari ni dan selamanya hidup kita diberkati Allah...Aminnnn...

Jumpa lgi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Sunday, April 17, 2011

Ahad yg banyak keje...

Assalamualaikum...

Selamat Hari Ahad...

Ingatkan Ahad boleh goyang kaki, bermalas2an sepanjang hari. Rupanya tidak...bnyak kerja menanti...

Kena vakum karpet, mop lantai, ke pasar beli stok bahan mentah, lipat kain baju yg dah dekat 1 tan tu, masak...ishhhh banyak le lagi keje...tu tak termasuk kerja yg terselit in between nye...kang Syasya makan aiskrim, habis berjejes2 ke lantai, cuci kain dan sidai lagi...stress la bila saya list kan semua ni...

Separuh daripada kerja berat tu sepatutnye setiap hari Jumaat cleaner tu bereskan semua. Jadi saya akan berhujung minggu dengan rumah yg berkilat licinnnnn semua nya...Tapi, Jumaat baru ni anak dia demam, jadi dia mintak cuti le sehari...Oleh kerana dia baik dan buat keje tip top dengan upah yg sangat murah, jadi saya pun izinkanlah dia cuti...

Bila semua kerja saya buat sendiri, barulah terasa penatttttttttt yg amat...pinggang mcm nak patah 15...Terasa diri mcm bibik la pulak...Walaupun dah mandi, tapiiii masammmmm semacam je...Peluh tak berenti menitik...Mcm pegi gym je hehehe...


walaupun banyak keje rumah,
saya takkan sangkut segala benda kat badan saya mcm dia ni...
kalau dia buat, memang la lawa sbb dia cantik!
kalo saya buat???
nnt c Poziah saspek saya meroyan la pulak...

Saya harus sambung mop lantai dapur...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Saturday, April 16, 2011

Keputusan Rasmi Pilihanraya Sarawak

Assalamualaikum...

Ini adelah keputusan rasmi Pilihanraya Sarawak 2011...


BN kekal 2/3
dia menang 56 kerusi daripada 71 yg dipertandingkan...

Tahniah Rakyat Sarawak kerana berjaya mengekalkan dacing di negeri anda.

Sila tuntut segala janji yg telah dijanjikan...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Sape nak ubat batuk percuma???

Assalamualaikum...

Selamat tengahari Sabtu...

Sekarang ni musim tak menentu. Kejap2 ujan, kejap2 panas terik mcm nak tersiat kulit, kadang2 mendung mcm nak hujan sgt2 tapi x ujan le pulak...Ini menyebabkan penyakit demam, batuk dan seseme berleluase...

Saye ade ramuan utk cepat baik batuk...

Pertama sekali, pasti kan kat rumah anda ade tertanam dia ni...

pokok ati ati ijau...
ambik 5 keping daun dia, 2 mug air, gula stengah sudu besar dan rebus...
biarkan air dia tinggal 1 mug je.
minum sekerap mungkin.

TAPIIIII...jangan plak pandai2 tukar pokok!!!
nnt kalo muka jadi biru, saya tak tanggungjawab...
ini sepupu ati ati ijau...ade org panggil pokok bangun bangun...
eh eh...semua kata ganda ekk...??
pokok duduk duduk xde??? hehe...

Insyaallah dalam sehari semalaman awak dah tak batuk...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Friday, April 15, 2011

Cara free mengkilatkan barang mas anda...

Assalamualaikum...

Selamat jam 9.30 malam...

Esok ade kenduri kat kampung c Poziah. Saya ni kalo kenduri kendare ni baru lah nak pakai seurat dua barang kemas. Bukan niat nak menunjuk, tapi biarlah jadi penyeri tangan. Kalo tak pakai ade jam je le kat tgn kiri ni. Nnt org ckp keje cikgu tapi emas seurat tak mampu nak beli...hehe...

Tadi saya tgk gelang saye yg seurat ni sgt kusam dan muram je warna nya...Lame tak pakai sbb skarang musim gemuk dan saya rimas bergelang. Kalo gadai boleh dapat duit jugak kan??? Hehe...gile...gile...Itu adelah gelang kawin dan saya kena simpan nye sampai mati, itu pesan laki saya. Tapi, kalo dia mati dulu??? hehe...jual je la ekkk?? Beli gelang baru...akakaka...

Oleh kerana gelang tersebut adelah kusam dan ade sikit2 daki kering (kikikih), saya nak kilatkan dia ni dengan cara yg mudah dan yg penting free...

Ambik garam 2 sudu kecik dan 1 mug air suam...Kacau sebati dan minum rendamkan barang kemas awak semua. Biarkan 10-15 minit. Pastu, angkat dan bilas air paip dan lapkan. Awak akan nampak gelang bersinar dan daki2 semua tu dah takde.

mak aihhh beso nye gelang ni...
beso mane lee tangan tuan dia ye...

Selamat menerai.

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Rahsia Saya Terbongkar...

Assalamualaikum...

Selamat Hari Jumaat, penghulu segala hari...

Ada antara kawan2 sekerja dan biras2 saya bertanya apa saya makan yg menjadikan saya sangat cergas??? Maksud cergas di sini ialah saya tidak penat sepanjang masa...hehe...

Jadual saya bermula jam 6 pagi setiap hari dan kepala saya hanya bertemu bantal adelah paling awal jam 12 malam...Begitulah aturannya setiap hari...

Ini rahsia saya...

dia akan merepair semua benda yg x ok, dari ujung rambut smpai ujung kaki.
saya menelan benda ini selama 40 minggu menghamilkan c Syasya...
selama itu, 12 botol telah licin isi nya saya minum.
ini adelah makanan sunnah.
mengandungi air zam2, kurma, buah tin, dan banyak lagi...

Syasya ketika lahir adelah bersih dan berkulit licin. Darah nifas adelah tidak berbau dan cepat kering...Tetapi setelah sebulan Syasya lahir, saya terpaksa stop minum dia ni adelah kerana susu yg mencurah-curah tanpa henti kerana dia juga berfungsi memperbanyakkan susu ibu. 

Syasya adelah anak bongsu saya...

Sehingga sekarang, saya dah tak minum, tetapi saya percaya badan saya cergas adelah kerana kesan daripada minuman sunnah ini...

Bila Syasya genap 2 tahun (lagi 3 bulan) saya akan sambung minum dia ni semula...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Thursday, April 14, 2011

Perang still on...

Assalamualaikum...

Peperangan kat sini masih lagi berlangsungan ya. U,u, I, i...

Bercakap hanya bila sangat perlu. Tapi, bila pikir balik, SAYA ADALAH TIDAK BERSALAH!!!


Your Honor, I am not guilty! Yipppeee...Boleh???


Tempoh darurat perang adelah biasanye 2 minggu...

Tapi aktiviti harian mcm memasak, mengemas, gosok baju adelah berlangsungan seperti biasa...Saya tak mogok, saya tak muncung...Cuma, adelah dilarang bercakap selama tempoh darurat...Kalo bercakap jgk nnt kena sambar petir...Zaaaaassssss meletop dan rentung...!!!

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Wednesday, April 13, 2011

Berdisiplinlah dengan menabung...

Assalamualaikum...

Hari tu saya dah bgtau 7 sebab kenapa kita tak boleh pilih laki orang kan...Hari ni saya nak bgtau 7 tips ringkas tentang duit kita...( 7 bukanlah angka kegemaran saya ya...)

Pertama :
Rancang pengeluaran duit kita. Buat catatan aliran keluar duit kita selepas dapat gaji. Catat semua benda yg kita beli daripada yg paling besar hingga lah sekecik2 bende mcm donut atau skru. Dgn cara ni barulah kita tahu ape yg kita belanjakan sebenarnya. Tak lah lagi kita rase pelik,"Tadi ambik duit RM500. Tapi, apa yg dibeli ya? Duit habis tapi barang tak nampak!"

Kedua :
Tak payah pakai kad kredit. Ramai orang pakai kad kredit ni sebab nak tunjuk lagak. Saya tak kata semua ya, ramai...Kita sebenarnya tak sedar bahawa kita telah membuang ratusan ringgit utk membayar bunga dan hutang kad itu setiap tahun. Sebenarnya, dengan duit tu, kita boleh bawak anak2 berholiday. Saya ni cakap je, saya pun ada kad kredit tapi x guna pun sebab laki tak izin...zalim kan?? Dia buat kad kedua atas nama saya dan cuma bagi saya letak dalam purse untuk menebalkan purse...Hebat!!!

Ketiga :
Jimat belanja harian. Dulu, masa saya keja pagi, saya adelah makhluk yg suka membeli makanan siap. Senang dan cepat dapat makan. Sedap atau tidak adelah perkara kedua. Janji, perut2 adelah terisi. Bila saya kerja petang skarang ni, saya biase nye masak lunch, tapau ke rumah mak (utk c Kakak dan c Adam lunch) dan tapau ke sekolah. Dengan cara ini, saya dapat jimatkan wang saku saya dan anak2 dapat makan makanan yg bersih.

Keempat :
Cari hiburan yang tak perlu banyak belanja. Ape ya?? Ade banyakkkk...bawak family piknik ke, pergi mini zoo ke, muzium ke...Kalo yg ade anak2 skolah rendah tu mesti teruje gile pegi tempat2 ni...Saya dulu kerap bawak anak2 ke pusat membeli belah. Alasan, window shopping kononnnn...Time balik kalo boleh dgn tingkap supermarket pun nak angkut hehe...Kat situ dah nampak kebocoran duit...Mengalir tanpa tujuan...

Kelima :
Fikir sebelum membeli. Orang perempuan selalu dikatakan kalau membeli ikut hati. Semua benda pun nak time shopping. Tanye diri sendiri, perlu atau tidak benda yg nak dibeli itu? Ada kah penting? Atau yg lama dah tak boleh guna?? Fikir dan fikirrrrr...

Keenam :
Side income. Kalau mcm saya, cikgu adelah dengan mudahnya membuat tusyen. Tak kesah lah di rumah sendiri atau di pusat tusyen. Tapi, kalo tusyen di rumah income nye adelah sedikit lumayan hehe... Kalau orang lain, mungkin boleh buat kuih raya, jual insurans, ambik upah jait baju dan lain2...

Ketujuh :
Asingkan duit kecik. Kita selalu meletakkan duit syiling merata2 kan? c Poziah je saya tengok suke nyimpan duit syiling dalam tin coklat yg dulu nye saya letak barang2 jait. Saya ni, pandang pun tak sebab tu kan duit syiling, mane best hehe...Satu hari dia anta ke Tabung Haji dan jumlah duit syiling tu semua adelah RM 627.50...!!! Petang tu saya urut bahu dia tanpa disuruh, buat air kopi, izin dia isap rokok dalam rumah dengan harapan saya dapat 50% daripada hasil tabungan dia tu...Dapat tak??? Dah tentu la TAK DAPATTTT...Dia kan kedekut!!!

ni tabung saya nak gi oversea...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Wahhhhh...Ini sudah lebihhhh...!!!

Assalamualaikum...

Hari ni di myMetro memaparkah kisah laki yg tak sedar diri...

macamlah awak tu muda sangat nak kata bini tu tua...
dulu2 tak nak pikir dia tu tua bertahun2 daripada awak.
dah la tu, mcm takde tmpat lain nak kencing!
Bodoh punye warga emas!

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Tuesday, April 12, 2011

Perang!!!

Assalamualaikum...

Setiap hari saya sampai rumah adelah pada jam 6.55 petang dan terus siapkan dinner dengan baju kurung kerja...Penat jgn cakap laaaa...Tapi, saya diamkan aje...Kerana anak2...

Tapi hari ni ada sesuatu yg mengkecikkan hati saya...

I did my very best to serve the family... But............................................................ Boleh???

kalo perang saye takkan bercakap sepatah pun...
saya takkan baling bom pun...
hanya suara anak2 je akan kedengaran...

Hati saya sangat panas...Tapi, saya doakan cepatlah sejuk...Biarlah orang kata ape je kan??? Do I look as if I care???

I love my kids...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...





Cara terbaik tak nak luak kan minyak kereta anda...

Assalamualaikum...

Selamat Hari Selase...

Saye nak cepat ni...nak ke MGS, ambik report kad c Kakak...Kalo dia xdapat 5A, saya nak zaaaasssss je dia ngan rotan...hehe...Tipuuuu jeeeee lahhhh...Xdapat 5A nak marah2 buat ape kan?? Darjah 2 je pun, ape kes nak garang2...

Nampak tajuk kat atas tu??? Begini cara nya...

Mula2 sila penuhkan tangki minyak kereta awak semua dengan minyak. Tak kira lah ape jenis ron skali pun. Tak kira lah ape jenis brand stesen minyak skali pun. Pastu, sile lah memandu dengan perlahan2 dan cermat masa nak balik ke rumah. Kalau laju2 nnt kalo eksiden, termasuk plak dalam statistik kemalangan 2011 kan...

antara 2 darjat...ron mahal dan ron murah...

Sampai rumah, sile selimutkan kereta anda. Tak kira la dengan gebar lama ke, dengan  kanvas kenduri ke, janji diselimutkan ok...

Biarkan dia selama 3 hari...jangan guna langsung ok...

Lepas 3 hari, sile lipat gebar dia dan panaskan enjin...Haaaaa...awak akan dapati MINYAK DIA TAK LUAK KAN???

Tips ini dibawakan khas utk anda semua daripada saya yg manis...

Alamak! Dah lewat!

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

p/s : Mode : Pukul anak sindir menantu...

Monday, April 11, 2011

Hilangkan bau durian dalam kereta...

Assalamualaikum...

Sape suke makan durian???

Saye tak suke!!! c Kakak kalo bau durian loye je...c Adam pun baru tahun lepas blajar makan lepas dipakse oleh bapaknye...

Ade orang suke sangat bawak kereta saya dan gi beli durian. Pening sangat baunye walaupun yg dia beli sebijik je...

Malam ni setelah dibebel2...dia yg tersebut di atas telah memberi petua utk menghilangkan bau durian dalam kereta. Cara2 nya ialah :

a) Sebelum gi beli durian, sila sediakan kotak atau storage box utk isi durian.
b) Sila beli roti putih (xkisahlah Gardenia ke, High5 ke dll yg seangkatan dengannya)

Pastu, boleh lah gi beli durian...hehe...

Durian yg dibeli tu, sile taruk dalam kotak atau storage box. Roti tu sile susun atas durian sekeping2 dan tutup kotak atau storage box tu, dan boleh lah memandu balik rumah tanpa perlu menutup idung bg yg tak suke bau dia mcm saye ni hehe...

tapi jgn la beli smpai tak muat kotak plak!
kang salah kan saye plak bg petua xleh pakai...
agak2 la kannnn...

Sila lah terai...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Tiada lagi rengekan anak...

Assalamualaikum...


Selamat hari Isnin...


Pagi2 dah sedih bace sokabar...


PILU...Khairul menunjukkan tempat anaknya, Siti Nur Hazwani mati tergilis ketika dia mengundurkan kenderaannya tengah hari semalam.

HULU TERENGGANU: “Dia merengek sambil menangis mahu mengikut saya keluar menyebabkan saya terpaksa memujuknya berkali-kali memberitahunya tidak dapat membawa dia bersama kerana mahu pergi kerja,” kata Khairul Azhar Abdullah, 46, yang terlanggar anaknya sendiri ketika mengundurkan kenderaan pacuan empat roda Mitsubishi Pajero di hadapan kedai makannya di sini, tengah hari semalam.
Dia yang sebak ketika ditemui di tempat kejadian berkata anaknya, Siti Nur Hazwani, 3, yang juga anak bongsu daripada lapan beradik amat rapat dan manja dengannya. 
“Ketika mengundur kenderaan, tiba-tiba saya terdengar bunyi seperti terlanggar sesuatu lalu memberhentikan kenderaan. Saya terkejut apabila melihat anak kesayangan terbaring berlumuran darah di bawah Pajero,” katanya.

Menurutnya, dia langsung tidak menyedari anaknya itu berada di belakang kenderaan ketika mengundurkannya di depan kedai makan milik keluarga di Kampung Batu 21, Bukit Ara, dekat sini kira-kira jam 12.30 tengah hari, semalam.

“Sebelum menggerakkan kereta, saya pasti dia sudah masuk ke dalam kedai selepas memujuknya kerana tidak dapat membawanya bersama. Saya tidak sangka dia keluar semula dan berdiri di belakang Pajero ketika saya mengundurkan kenderaan itu,” katanya.



Sedih betul saya rasa...

Jumpa lgi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Sumber : myMetro


Sunday, April 10, 2011

Saya nak duit saya balikkkkk!!!

Assalamualaikum...

Selamat hari Ahad malam Isnin...

Sekarang ni, emosi saya tak stabil...rasa nak mengamuk je...

Tahun lepas, ade kawan lama sms saya nak pinjam duit. Nak bayar yuran pengajian dia di UKM. Dia pinjam PTPTN tapi sbb lambat sgt duit tu keluar, jadi dia nak top up la dengan duit saya berjumlah RM XXX...beserta janji bulan 12 akan bayar. Memang betul dia bayar balik.

Januari tahun ni, dia sms lagi. Nak pinjam lagi RM XXX. Saya cakap, saya di kampung sebab masa tu arwah nenek saya sakit tenat. Dia mcm tak paham yg bila kita ni balik kampung, xkan lah ikan ayam sayur kita dan anak2 nak telan nak suruh tuan rumah jugak beli kan?? Mestilah kita beli lebih sikit bahan2 tu semua sebab dahlah duduk rumah nenek tu free je. xkan nak berkira jugak kan...

Dia sms saya dengan sekerap2 nya. Saya kata saya banyak nak guna duit. Dia sedap mulut cakap, alaaaaa akak ni setakat RM XXX xkan xde...celah gigi je tu...Saya diam kan aje dan x balas sms dia...

2 hari berlalu, saya dah lupa dia nak pinjam duit. Dia sms lagi. Dengan gigihnya bgtau saya bahawasenye dia akan bayar balik hujung bulan Februari. Saya ni rasa kesiannnn la pulak. Saya buka netbuk dan transfer la jumlah yg dia nak, RM XXX.

Masuk bulan Mac, saya sms tanya khabar dia...(dengan niat nak mintak hutang okkk)...Diam xde balasan. Kat report sms tu tercatat adelah delivered ya, maknanya dia terima sms saya. 2 hari lepas, bulan ni, April, saya sms lagi...Juga diammmm...

Saya diamkan aje dan saje tak kol dia sehabis bulan Februari sebab saya nak tengok mcmana hati budi dia. Sah!!! Dia memang *&@# punye pompuan...!!!

Duit tu, walaupun x sampai RM 1k, tapi cukuplah untuk saya beli handbeg Sembonia 2 bijik...

ni bukan duit saye...saye nak duit saya balikkkkk...

Bodoh pulak rasa bila kita kesian kat orang kan???

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Goreng tauhu tak meletup...

Assalamualaikum...

Sape suke makan tauhu sumbat???

ni ha dia benda nye...
tauhu yg dah disumbatkan dgn timun, keret dan toge.

Dia ni mg sedap dimakan dgn sos sendiri buat. Tp kalo xreti buat, dgn sos cili dlm botol pun ok jgk laaa...Tapi nak goreng dia ni, pnye la susah! Dia suke meletop sana sini...Stress saya lah weh...

Pastu, jiran lame saya ade cerita bahawasenya, bila tak nak bagi dia ni meletop ialah, sila rendam tauhu mentah dalam air garam barang seminit dua...Banyak mana garam??? Suke ati lah nak letak banyak mane pun, tp jgn le letak sepeket. Dalam semangkuk air letak la sesudu je garam...Pastu, toskan dan guring lah seperti biasa. 

Saya dah try, dan memanggggg dia dah tak meletop! Tak payah la berlindung di belakang tudung periuk besar masa nak balikkan dia...hehe...

Ni yg rasa nak guring tauhu hari2 ni...saya bkn blh dapat petua baru. Hari2 nak try hehe...

Happy trying people!

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Saturday, April 9, 2011

Telur Dadar Gebu...

Assalamualaikum...

Orang skarang duk sibuk2 hal telur tiruan kan??? Saya dah tengok gambar cara2 diorang buat telor tu...Saya doakan biar masuk nerake je semua yg buat semua tu...Jahat ngalahkan setan!

Saya xnak emo2 sangat perihal tu...Saya nak share dengan semua orang hal goreng telur dadar. Kalo makan kat kedai, telur dia gebu semacam je kan?? Apesal bile kite buat sdri kat rumah x jadi mcm tu?? Kite nye leper je kan???

Jangan tanya mane saya dapat petua ni...Try je lah...

Telur 2 bijik, garam, aji secukupnya, bawang besar, cili potong dan serbuk lada putih - dikepuk / dipukul mcm biasa...Pastu, sila isi air 1/5 mug dlm telur tu...kepuk lagi...Nyalakan api besar, taruk myk masak, bio panas dan goreng. Lepas 1 minit barulah kecikkan api dan tggu masak mcm biasa.

ini contoh telur dadar gebu...

Selamat menerai...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Nak tunjuk gerai otak2 best kat Fitrihadi...

Assalamualaikum...

Selamat Hari Sabtu...

Saya baru balik minum petang...

kat warong Moksu Peramu, Kuantan...
Fitrihadi khabarnya blm pernah jejak Kuantan.

nampak tak tu, incek Fitrihadi?? umat berderu2...
kelapa muda adelah bersepah2 di sini ya...
semua kedai pun ada...hehe...

ramai betul orang...mane saye nak duduk ni...

diambil oleh jurugambar tak mahir ok...banyak menu dia ni...
jgn ngeleng kepala incek Fitrihadi ya...hehe

ada udang celup tepung, sotong celup tepung, goreng pisang, keropok,
fishball, ketamball, banyakkkkkkk lagi...

kat belakang ni, ade nasi minyak, nasi dagang, mi talam, laksa, laksam,
puding karamel, nasi putih dan mcm2...

sangat best, Incek Fitrihadi...

Tapi yg tak best ialah...Sata dan Otak2 yg incek Fitrihadi gemar tu dah abes...sebab saya datang lambat...
Saya sangat kecewa sbb xdapat makan mereka tu...Kat sini mereka berdua tu sangat lazattttttt...sebab ikan yg digunakan ialah ikan segarrrrr...

Maafkan saya incek Fitrihadi...Lain kali saya akan datang awal hehe...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...




Friday, April 8, 2011

Angin dalam badan...

Assalamualaikum...

Kanak2 dan bapa mereka sedang duk asyik "kah kah kah" sana "kah kah kah" sini...ntah ape2 tengok Maharajalawak...tak syok langsung...

Saya duk dalam bilik kembung perut la pulak (eh??? bukan bayi2 je ke yg kembung???) Ntah ape yg saya salah makan perut jadi sebu. Banyak angin. Sendawa pun tak, kentut pun tak...apedaaaa...

Kejap tadi saya ke dapur. Rebus halia muda sampai mendidih. Air 1 mug je. Pastu saya letak teh Lipton serbuk 1/4 sudu teh. Campur gula 1/2 sudu besar. Saya biarkan suam pastu saya minum...

Erkkkk...xbest dan pelikkkk je rase dia...tp ntah la saya rasa nak minum sampai habis...Pastu saya meniarap dan letak bantal bawah perut sambil berfb...

Selang beberapa minit,  saya sendawa bertubi2...aduhhhh legaaaaaa sungguh! Makna nya, ramuan saya td tu menjadik la untuk buang angin tersekat dalam badan...

terima kasih incek halia dan kawan2...

Harus tido sekarang utk dapatkan lebih tenaga esok...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Sebab dilarang pilih laki orang...

Assalamulaikum...

Mggu ni saya asek2 cerita hal bini orang bercinta dgn duda dan janda bercinta ngan laki orang...

Ada orang panas punggung ckp "ce ko bg sebab apesal aku x boleh ambik laki orang...???"

Well Makcik Minah Kepoh, saya ada 7 sebab...bukan SATU je tapi TUJUH sebab kenapa awak tak boleh ambik laki orang...

Pertama : 
Laki orang tak kan berani ada sebarang komitmen dengan awak.
Mungkin dia meluahkan perasaan bahawasenye, dia x happy dengan bini nye. Kira mcm kurang kasih sayang dari bini la ni. Dia akan kelihatan yakin dan gembira bila bersama awak smbil2 menabur janji2 manis dan HARAPAN PALSU. Tapi percaya lah, kata2 dia tu hanya utk meraih cinta awak je...

Kedua :
Dia sanggup menipu bini nya.
Bila dia dilanda masalah rumahtangga, dia keluar mencari hiburan di luar rumah tanpa cuba untuk mengatasi masalah itu dengan bini nye. Alasan seperti jumpa kawan, jumpa client itu adelah modal bg dia. AWAK ialah PUNCA UTAMA dia menipu bini nye. Sila ingat baik2 bahawa, kalau dia boleh tipu bini nye, dengan awak pun ape salahnye menipu jgk kan???

Ketiga :
Hubungan secara sulit.
Awak perlu ingat bahawa hubungan terlarang ni adelah amat meletihkan. Nak jumpa pun sorok2, nak bertelefon pun tak boleh kerap2...ini yg menjadikan hubungan awak dgn laki org TAK BEST! Sentiase dalam ketakutan sebab takut orang nampak dan report kat bini dia...

Keempat :
Mampu ke awak mencintai laki orang???
Soalan ni bermaksud sanggup ke awak nak bercintan cintun dgn lelaki yg x jujur dgn bini dia??? Kalau dia jujur dan ikhlas, terus teranglah dgn bini dia kan...Alasan TAK SANGGUP LUKAKAN HATI bini memang xleh pakai sbb di saat pertama dia berhubungan sulit dgn awak, hati bini dia bukan hanya luka tapi dah cedera parah!

Kelima :
Pemusnah rumahtangga orang lain.
Yg ni saya tuju khas utk AWAK! Sepatutnye sebagai pompuan, awak harus lebih paham hati pompuan lain.  Ce bayangkan kalau laki awak dingorat pompuan lain yg lebih jelita dan vogue daripada awak...Best ke? Ingat ni, hari ni awak ambik laki orang, esok luse awak rase lah mcmana orang ambik LAKI AWAK pulak!

Keenam :
Laki orang tu akan hilang rasa hormat pada awak.
Dia memang cintan cintun abes2an dengan awak. Tapi, dalam hati dia memang dia xkan respek la dengan awak sebab MUDAH SANGAT TERPEDAYA dengan mulut manis dia tu. Belum jadi bini semuanya memang la best belake. Ce cari ade ke buaya yg menolak bangkai???

Ketujuh dan yg last :
Masa itu berlian (bukan emas lagi dah).
Hubungan sulit awak ngan laki orang ni pastinye akan berlanjutan selama beberapa tahun. Betul tak??? Benda terlarang xkan la sekejap je kan?? Setan x duduk goyang kaki tau, mesti banyak agenda dia susun utk awak dan laki orang tu. Sedar tak sedar, umur awak semakin tua. Awak akan merasakan hidup awak sangat TIDAK BERMAKNA kerana mensia2kan usia muda awak...Masa tu, awak dah banyak kedut, dia pun dah tak pandang...kakakakakah...

Ini semua adelah laki orang...sila jangan goda...




Sila baca ulang2 sebagai panduan kita semua...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll... Wassalam...

Sape banyak bulu tangan dan kaki???

Assalamualaikum...

Selamat pagi Jumaat yg penuh keberkatan...

Sape nak petua hilangkan bulu kaki dan tangan??? Ini khusus buat wanita yg berbulu lebat dan mendatangkan malu bile berjumpa dengan manusia lain...Yelaaa, kalo lelaki x berbulu pelik la pulak kannn...mcm c aww aww hehe...Bulu itu macho, ceeeewaahhh!!!

Perah limau nipis dan ambik air dia 2 sudu besar. Campurkan dengan gula setengah sudu dan kacau sampai larut. Pastu, sapu kat tangan dan kaki yg berbulu lebat tu...Biarkan kering. Lepas setengah jam, cuci le. Kang hurung dek semut pulak hehe...Buat ulang2 sampai lah bulu2 tu luruh sendiri...

Kepada yg tak sabar dan tak percaya kepada petua tradisional, sila ke Watson utk beli pisau cukur atau krim hilang bulu...

aiyooooohhh dia ni...arap muke je lawa...pengotor!!!
kalo bulu tiak cenggitu, sila guna mesin potong rumput...

Petua tu hanya utk hilangkan bulu di kaki dan tangan...'Part lain' saya tak jamin menjadi okkkk...

Selamat menerai...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Thursday, April 7, 2011

Laki awak tak best ke???

Assalamualaikum...

Hari ni saya jumpa kawan lama kat paso ikan...best borak dengan dia...rindu sangat sbb dah belasan tahun tak jumpa...Anak 3, 2 lelaki dan sorang perempuan...dah besar2 sebab dia kawin awal...Laki dia engineer dan dia hanya surirumah dan berbibik ya.  Kira dia ni orang ber-wang la...

Yg tak bestnya, cite hal family dia 5 minit je...hal kekasih lama dia lamaaaaa gile...!!! Gini cite dia...Kekasih lama dia jawatannye ialah pensyarah. Baru kematian isteri kerana kanser, tahun lepas. Anak pompuan ade 2 orang, kembar dah darjah 5...

Asyik sungguh dia bercerita. Antaranya ialah kekasih dia sangat pandai ambik hati, pos hadiah mcm2 (sebab org tu duk di Johor), bertelefon dan chatting berjam2 dan siap mms gambar terkini masing2...Kadang2 tu duk tgh sedap2 chatting tu anak dtg tanya mcm mana nak buat kerja rumah yg cikgu bagi, dia hamunkan aje...WTF okkkk...!!!

Saya dengarkan aje ceritanya sebab saya tak ada ruang nak mencelah. Saya ingat saya lah manusia paling banyak mulut, rupanya tidak. Mulut dia tak berhenti mcm mesin popcorn tu ha...Dan sebab baru berjumpa setelah lama terpisah, saya tadah je lah telinga saya ni...

Lela (bukan nama sebenar), saya rasa awak sangat bodoh! Awak punya seorang laki yg sangat hensem dan kaya, rumah banglo, kereta 4 bijik, bibik dan tukang kebun. Bukan ke tu semuanya bagai berada di syurga??? Ape lagi awak nak??? Saya tak dapat terima bila dia kata skarang ni dia selalu menyumpah seranah anak2 sebab kerap mengganggu dia bertelefon dgn c kekasih hati..."Masa aku bertelefon lahhh nak tanya mcm2..."

Saya kategorikan dia sebagai bodoh terguling!!! Tak mensyukuri nikmat Allah dibagi...

sayangilah anak2 anda...
x sayang laki x pe...anak2 yg penting.
nnt kita mati biarlah anak2 doakan...

Sedih bila teringat kat Lela...Saya doakan dia segera berubah...

Jumpa lagi nnt...Lebiuuu oll...

Wassalam...






Wedding Usop Wilcha

Assalamualaikum...

Saya jumpa ni kat OhBulan...

cantiknyeeee dan muda nyeeee bini usop wilcha ni kan...??
gambar diupload pada tahun 2008.

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Wednesday, April 6, 2011

Kerana Mulut Badan Binasa...

Assalamualaikum...

Saya bersiaran dari sekolah...sekarang free sejam...pastu sambung kelas sampai pengsan hehe...

Eh, ade bende saya lupe cerita lah...

Semalam ada budak lelaki 2 Mutiara mintak izin ke tandas. Saya izinkanlah. Sampai kat pintu kelas, dia bertembung/berlanggar secara berdepan dengan seorang budak perempuan sekelas. Kejadian ni berlaku di depan mata saya. Saya tak ambik pusing sebab tak ade cedera atau terjatuh pun.

Tiba2 kelas jadi kecoh!!! Ada sorang batu api datang bgtau saya bahawa mereka yg bertembung tadi sebenarnya berpelukan. Ketika ini semua murid perempuan 2 Mutiara dengan jakunnye telah ke tandas sebab budak lelaki berkenaan terkejut dan takut, langsung mengurung diri dalam tandas...Lagi setengah jam nak balik ni...

Saya pada mulanya malas campur sbb saya nampak mereka memang eksiden dan bukan berpelukan, terus berjalan menuju ke tandas murid lelaki. Saya panggil keluar c bujang tu. Dia membatukan dirinya. Tiba2 datang 2 orang murid tahun 3, memberitahu saya ade murid tahun 2 berpelukan dan berciuman...!!!Walawehhhh...sekejap je fitnah ini bersebaran dan jadi panjang 4 depa la pulak!!!

Saya pujuk beria2 sambil kata kalau awak tak nak keluar tandas memang itu tanda awak tak sayang Puan Syima. Perlahan2 dia buka pintu dan keluar tandas...Mcm nak menitik airmata saya saat dia keluar mengadap saya di luar tandas, dengan airmata yg menitis laju. (Maknanya, dia sayanggggg sayaaaa...)

Saya tanya di situ juga, adakah dia memeluk budak perempuan itu atau tidak?? Dia masih menangis. Darjah 2 besar mane lah sangat...akhirnya dia jawab, kite tertempuh(terlanggar). Ok, balik kelas...saya tarik tangan dia...

Sampai di kelas saya mencari si batu api...si penyampai fitnah tu...

Seorang murid perempuan. Saya bebel 2 bakul dannnnnn panggggggg sekali kat mulut dia. Biasa sangat mulut tu cakap benda tak betul!!!

Pengajaran utk semua murid Tahun 2 Mutiara supaya jangan berbohong...Semua murid tak bercakap dan diam sampai balik.

Ya tuan2 dan puan2...kalau nak marah murid2 tak perlu menjerit terpekik terlolong okk...sila tangkap sorang yg melakukan jenayah, debik aje depan kelas...nescaya semua murid akan diam membatu...

ini dah tentu bukan mulut saya...dia ni putih...
saya garing sikit hehe...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...

Segmen Review Blog Oleh Pembawa Wacana

Assalamualaikum...

Saya bersiaran di waktu free dari sekolah hehe...


http://wacanaku2009.blogspot.com/2011/04/segmen-review-blog-oleh-wacanaku.html

Saje join supaya dapat ramai kenalan...

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...