advertisment

Thursday, May 19, 2011

Cikgu cakap tak nak dengar, kan dah kena...


Assalamualaikum...

Selamat jam 4.45 petang...

Saya di sekolah...baru abis kelas...2 Mutiara...

Tadi, saya ade amuk kecil-kecilan dalam kelas. Saya mengajar macam biasa. Pastu, bagi kerja bertulis dan ke barisan last untuk face to face dengan kanak2 yang kurang mahir dan terpana-pana dengan apa yang saya ajar.

Ada sorang tu, duk jongkit kerusi. Tak tahu jongkit??? Mcmana nak explain eh??? Ala, kerusi tu kan ade 4 kaki, budak tu duduk guna 2 kaki je...2 kaki lagi terawang-awangan. Amaran tsunami pertama saya keluarkan dengan lemah lembut pada kadar 3.2 skala Richter. Jangan lah jongkit kerusi, nanti jatuh, luka susah nant...

Baiklah, amaran saya tu didengari oleh telinga yang tak pekak dan jongkitan sudah tidak kelihatan lagi... Tapiiiiii...itu adelah sekejap cuma... Tak dan 5 minit, dia jongkit semula... Time ni, skala Richter saya adelah sedikit menaik kepada 7.9... *****!!! Faham tak cikgu kata jangan jongkit kerusi??? Kerusi tu kalau awak beli sendiri tak pe lah jugak nak jongkit sampai subuh esok pun! Harta sekolah jangan buat macam harta sendiri ya...Dia insaf 2 minit...

Kali ketiga dia buat, saya bangunnnnnn dannnnn...tarik pelipis rambut dia...aci??? Tersenget senget mulut dia menahan sakit...Tahu pun sakit, tapi cikgu cakap tak nak dengar kan??? Nah! Rasa kannnnnnnn...geram sungguh hati saya bila murid-murid tak mendengar kata...Dah la tak menulis sepatah ape pun...Bengkak jiwa saya tengok weh!

Bila dah kena macam tu, dia dah tak buat lagi...hehehe...Kalau dia jongkit kerusi lagi, soheh caya tarik sebelah lagi pelipis dia...

Puas hati hari ni!

Jumpa lagi nnt ya...Lebiuuu oll...

Wassalam...


1 comment:

padlie said...

Kena bagi kerusi yg ada dua kaki je kat dia... hehehe

masa sekolah rendah dulu, sy selalu buat gitu... ;p